06.07.2021 18:24
Tırnak batması, her yaşta görülebilen, sık karşılaşılan bir sağlık problemidir. Ağrılı olması nedeni ile hareket kısıtlığı ve iş gücü kaybına yol açarak günlük hayatı olumsuz etkiler. Tırnak batmasını; uygun olmayan tırnak kesimi, sıkı ve dar ayakkabılar, hiperhidrozis, kötü ayak hijyeni, onikomikoz, aile öyküsü, tekrarlayan travma, diyabet ve obezite, anormal şekilli tırnak plakları, tiroid, kalp ve böbrek hastalıkları ve kullanılan bazı ilaçlar tetikleyebilir. Tırnak batmasıyla ilgili literatürde pek çok konservatif ve cerrahi teknik tariflenmiştir. Genel kabul edilen görüş sınıflamaya göre tedavi verilmesidir. Sınıflamada ise Heifetz in tariflemiş olduğu sınıflama yaygın olarak kullanılmaktadır.
Heifetz in tırnak batması sınıflaması;
Evre 1 : Yanlardaki tırnak katlantısında şişme, eritem, tırnak katlantısının tırnak yatağı içine yönelmesi.
Evre 2 : Akut ve aktif enfeksiyonun eşlik ettiği akıntı varlığı.
Evre 3 : Kronik enfeksiyon, tırnağın yan katlantısında granülasyon dokusu olması, çevredeki dokularda hipertofi oluşması.
Tedavide evre 1 ve 2’ de konservatif tedavi önerilmektedir. Evre 3’ te ise cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Tedavi yöntemine karar verirken bazı faktörlerin dikkate alınması gerekir. Hastanın daha önce batık tırnak şikayeti olup olmadığı, denenen tedaviler ve başarıları, hastanın durumu ve tercihi tedaviyi belirlemede önemlidir. Örneğin; 3. evre batık tırnak şikayeti olan bazı hastalar cerrahi seçeneklerin kozmetik sonuçlarını beğenmeyebilir yada bazı hastalar cerrahi tedavilere uygun olmayabilir. (ör; diyabetli hastalar)
Tırnak batması şikayeti olan evre 1 ve 2 ve cerrahi tedaviye uygun olmayan evre 3 hastalara konservatif bir tedavi olan tel uygulaması yapılabilir. Tel uygulaması cerrahi yöntemlere göre daha ucuz, kanama, enfeksiyon, ağrı ve deformite gibi komplikasyonları olmayan alternatif bir tedavi yöntemidir. Cerrahi uygulama sonrası gibi istirahata ihtiyaç duyulmaz ve iş gücü kaybına yol açmaz. Hasta tel uygulaması yapıldıktan sonra günlük fiziksel aktivitesine devam edebilir. Dünya literatüründe tırnak tellerinin, tırnak batmasında başarıyla uygulandığına dair yayınlar bulunmaktadır. Ülkemizde Ufuk üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ankara üniversitesi Tıp Fakültesinin birlikte yaptıkları bir araştırmaya göre; tırnak batması mevcut olan hastaların %98.6’sı tırnak teli ile tedaviden fayda görmüştür. Tırnak batması yakınması olan 14 – 73 yaş aralığında bulunan 32’si kadın 19’u erkek olmak üzere 51 hasta ve toplamda 73 tırnak çalışmaya alınmıştır. Çalışmada 73 tırnağın %24.6’sında granülasyon dokusu mevcut olup, %24.6’sında daha önce cerrahi tedavi uygulanmıştır. Hastaların %23.5’inde hiperhidrozis ve % 25.4’ünde tırnak kenarı hipertofisi mevcuttur. Hastaların tırnak körvü normal (tırnak kenarının deri ile yaptığı açı 90 dereceden geniş olma durumu) veya azalmış (tırnak kenarının deri ile yaptığı açı 90 dereceden dar olma durumu) olarak değerlendirilmiş olup; 73 tırnağın %39.7’sinin tırnak körvünün normal, %60.3’ünün tırnak körvünün azalmış olduğu saptanmıştır. Tırnak teli; tırnakların her iki kenarına uygulanan iki adet kanca görünümünde, 0.4 mm kalınlığında paslanmaz çelikten yapılmış dental tellerin ortada dental lastik ile birleştirilmesiyle oluşan bir aparattır. Çalışmada tırnak batması mevcut olan 73 tırnağın 72 si tırnak teli ile tedaviden fayda görmüştür. Aylık kontroller ile izlenen 71 tırnağın 12’sinde (%16.9) nüks tespit edilmiş olup 59 tırnağın nükssüz takibine devam edilmiştir. Bu çalışmada hastalara oniko tırnak teli kullanılmıştır.
Aydın Podoloji - Ayak ve Tırnak Bakım Merkezi